Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Μήπως φταις και εσύ και όχι μόνο οι «κακοί πολιτικοί»?

Αφορμη  για να γραψω  στο reverse, ηταν σχόλια για την επικαιρότητα που ακουω καιρό τώρα  καθημερινά δεξια και αριστερά, απο ατομα διαφορων ηλικιων που προφανως περα απο ειδήμονες  των αθλητικων, του στοιχήματος, της οικονομίας, της γεωπολιτικής, των συνομωσιολογικων θεωριων , οι  γνωστοι παντογνωστες ελληναρες  εχουν γινει πλεον και πολιτικοί αναλυτές  της..καφετέρειας και μάλιστα με γνωσεις μεγαλύτερες απο επιστήμονες  διεθνούς εμβέλειας, ή- ακόμα χειρότερα- άτομα που απο το πρώτο ή δευτερο  έτος σπουδών έγιναν επιστήμονες!
Παρακάμπτω τις γελοίες οικονομικές και γεωπολιτικές αναλύσεις απο ατομα που η μόνη τους ενημέρωση  προέρχεται απο τη sportday, για να σταθώ στο δημοφιλές σχόλιο «οι πολιτικοί φταινε για ολα» , «ολοι ειναι ιδιοι-κλεφτες». Και εδω θα εμπλακεί πολυ πρόχειρα και η στατιστική για να δουμε πόσο δεν ισχύει αυτη κατηγορία που έχει γίνει μόδα σε ενα μεγάλο μερος της μάζας.  Το κοινοβουλιο αποτελειται απο 300 βουλευτές, οι οποιοι εκλέγονται απο το συνολο του ενηλικου πληθυσμου που θα ψηφισει, και επομενως οι 300 αυτοι βουλευτές είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του κοινωνικού συνόλου. Όπως λοιπον και στη στατιστική ισχύει πως αν  πάρουμε ενα μεγάλο δειγμα απο ενα πληθυσμο που εχουμε εξετάσει ως προς καποια χαρακτηριστικά, τοτε το δείγμα μας θα έχει κατα προσέγγιση τα χαρακτηριστικά που είχε και ο πληθυσμος αυτός, ετσι και μεσα στο Ελληνικό κοινοβούλιο οι έλληνες πολίτες που εκλέγονται δεν είναι τίποτα άλλο παρα μια φωτογραφία των χαρακτηριστικών της κοινωνίας, όχι μονο γιατι η κοινωνία τους εξέλεξε αλλα και  γιατι αποτελούν ενα δείγμα της-υποσύνολό της!
Ο μέσος έλληνας λοιπόν, σίγουρα θα έχει «ξεχάσει» να δηλώσει ενα ακίνητο, σίγουρα θα έχει φροντίσει να κλέψει  το κράτος μη εκδίδοντας αποδέιξεις στην επιχείρησή του ή μη δηλώνοντας εισοδήματα. Σίγουρα θα έχει κανει τον ξερόλα σε καποιο θεμα που δεν έχει καμια γνωση, και σίγουρα θα εχει προσπαθήσει να μπει σε μια θέση που δεν αξίζει, με «κονε» ! Γιατι λοιπον παραξενεύτηκε και  δυσανασχέτησε αυτός ο μέσος έλληνας όταν είδε υπουργούς να μπαίνουν στη θέση τους χωρίς πτυχίο ΑΕΙ, υπουργους να μην δηλώνουν ακίνητα, ή αλλους να μιλούν για κρίσιμα θέματα όπως η γενοκτονία των ποντίων , χωρίς να μετρούν τον αντίκτυπο των δηλώσεων τους? Αφού όπως είπαμε παραπάνω οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στη βουλή είναι μια φωτογραφία της κοινωνίας, τότε τι πιο φυσικό ΌΠΟΙΑ κυβένηση κι αν προκύψει στη χωρα να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά?
Η λύση επομένως δεν είναι η συνεχής αλλαγη της μιας κυβέρνησης μετά απ την άλλη , αφου βάσει της παραπάνω λογικής, δεν πρόκεται να προκύψει ποτέ καποια κυβέρνηση στη χώρα που να είναι πιο ηθική απο τους πολίτες της! Είναι για παράδειγμα , είναι σαν να προσπαθείς να αλλάξεις  τα δεδομένα μιας εκλογικής διαδικασίας, αλλάζοντας τα νούμερα ..της δημοσκόπησης! Ο μόνος τρόπος να γίνει η παραμικρή αλλαγή πρός τη θετική πλευρά επομένως είναι να αλλάξει χαρακτηριστικά ολόκληρη η  κοινωνία και σε όλους τους τομείς οι έλληνες να συμπεριφερθoύν  έστω μία μόνο φορά σαν πολιτισμένος λαός σε κάθε τομέα. Μόνο τοτε θα αποκτήσει η χώρα περισσότερο υπεύθυνες και σοβαρές κυβερνήσεις. Σταμάτα να κατηγορείς τους πάντες πέρα απο τον εαυτό σου λοιπόν έλληνα του καφενείου, και βελτιώσου πρώτα πριν εκτοξεύσεις κατηγορίες προς οποιονδήποτε.


Γιώργος  Πασχαλίδης ,Οικονομικό ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου